INCEPAND CU MIJLOCUL VERII, GOOGLE VA IDENTIFICA SITE-URILE NESIGURE DIN BROWSERUL CHROME

Luna iulie se transforma intr-o luna mare pentru Google. La inceputul acestei luni, compania si-a anuntat actualizarea de viteza pentru lansarea in iulie si a anuntat ca va marca, de asemenea, toate site-urile care nu au migrat la HTTPS ca fiind “nesigure”.
Aceasta miscare va coincide cu lansarea versiunii Chrome 68 si va arata astfel in browser-ul unui utilizator:

Certificatele SSL se folosesc pentru securizarea schimburilor de informatii pe internet. Putem da exemplu: informatii despre carduri bancare, parole sau chiar identitatea utilizatorului. Asadar, toate aceste date vor ramane ramane sigure. Iar partea de functionalitate este destul de usor de inteles. Site-ul pe care se introduc datele are un certificat SSL semnat, dupa apasarea butonului de trimitere toate datele sunt criptate cu si se pot decripta doar de catre serverul caruia ii sunt adresate. Doar asa aveti garantia ca toate informatiile trimise de catre un website nu pot fi furate sau modificate.

DE CE DEVINE CERTIFICATUL SSL OBLIGATORIU?

Desi este o intrebare la care doar marele Google poate raspunde, noi avem un raspuns destul de pertinent. Pana acum doar magazinele aveau nevoie de un certificat SSL obligatoriu. Iar asta doar pentru a securiza informatiile transmise. Aceasta masura a fost luata cu cativa ani in urma pentru a creste increderea consumatorilor in cumparaturile online si securitatea informatiilor. Fiind tot mai multe site-uri care se ocupa cu prelucrarea datelor personale cum ar fi numele de utilizator, parola, datele cardurilor sau alte date cu caracter personal, certificatul SSL va impiedica furtul de identitate. Fiecare proprietar de website-uri este responsabil de a avea grija de confidentialitatea datelor clientilor. Astfel, in lipsa unui certificat SSL, acestea pot fi folosite de persoane neautorizate.

CUM POATE FI CERTIFICATUL SSL OBLIGATORIU?

Ca orice alt produs din domeniul online, si certificatul SSL obligatoriu este de mai multe tipuri. In functie de dimensiunea afacerii dumneavoastra este bine sa va informati foarte bine cu privire la certificatul pe care il alegeti. Principalele tipuri de certificate SSL sunt:

STANDARD – acesta securizeaza doar un singur domeniu web (cu www si fara www). Nu se aplica subdomeniilor.
WILDCARD – acest certificat SSL se aplica tot pentru un singur domeniu web, insa acesta securizeaza toate subdomeniile site-ului;
EXTENDED VALIDATION – acest tip de certificat SSL securizeaza toata compania, indiferent de numarul de domenii sau subdomenii.
Fiecare dintre aceste certificate ofera o asigurare cuprinsa intre $10.000 si $1.000.000 oferita utilizatorului final. Aceasta garantie fiind oferita in cazul in care in urma unei tranzactii online de pe un site certificat SSL datele transmise sunt decriptate.

CUM PUTEM CUMPARA UN CERTIFICAT SSL OBLIGATORIU SI CAT DUREAZA ACTIVAREA?

Certificatele SSL se gasesc de cumparat la aproape toate firmele de web hosting de calitate. Dupa cum am zis mai sus, in functie de afacerea dumneavoastra, poate difera tipul de certificat necesar si implicit timpul de activare. In cazul certificatelor Standard si Wildcard, in general activarea dureaza cateva minute de la confirmarea platii. In cazul certificatului Extended Validation (EV SSL sau certificat extins de validare), poate dura pana la 7 zile. Asta datorita necesitatii confirmarii existentei juridice, operationala si fizica pentru a demonstra ca utilizatorul are drepturi exclusive de utilizare a domeniului.

Toate certificatele SSL sunt compatibile cu majoritatea browserelor si device-urilor, acestea suportand criptari puternice SHA-2 si 2048-bit.

DE CAND DEVINE CERTIFICATUL SSL OBLIGATORIU?

Toti proprietarii de site-uri au primit in Google Webmaster Tools notificari pentru toate site-urile pe care le administreaza si colecteaza datele ca din Octombrie recomanda instalarea SSL-urilor pe fiecare dintre acestea. Dupa cum se vede in screenshot-ul de mai jos, Google ofera si sugestii pe care le puteti lua in considerare pentru imbunatatirea site-ului dumneavoastra.

In concluzie, va recomandam tuturor sa contractati cat mai repede un certificat SSL pentru fiecare din site-urile dumneavoastra. Astfel, nu veti risca nimic si veti trece peste eventualele probleme provocate de lipsa acestuia. Inca nu stim la ce sa ne asteptam din partea Google, dar mai bine sa fim pregatiti.

Call Now Button