Ce Este SEO?
Nu este foarte greu sa intelegem ce inseamna si ce este SEO defapt. Desigur, nici nu este un lucru atat de usor de explicat incat sa citesti un articol si sa stii. Ai nevoie de ani de experienta pentru a putea explica tot procesul.
Banuiesc ca daca ai ales sa citesti acest articol stii deja ca SEO se refera la „Search Engine Optimization” (optimizare pentru motoarele de cautare). In acest articol nu vei gasi definitia SEO, sau daca este usor/greu de facut sau orice alte informatii de genul acesta. Voi incerca sa va prezint mai mult sau mai putin mecanic de ce este important SEO si cine ar trebui sa il faca.
Pentru inceput trebuie sa integem ca SEO se refera la o metoda de a creste vizibilitatea site-ului personal/magazinului online pe motoarele de cautare. De ce am dori asta? Ei bine, ajungand pe prima pagina a unui motor de cautare, ai mai multe sanse sa convertesti vizitatorii in clienti. Si evident, asta intamplandu-se pentru ca cei mai multi utilizatori nu isi cauta informatiile pe a doua, treia, x pagina.
CUVINTELE CHEIE
Cum facem asta? In primul rand, pentru a intelege ce este SEO, trebuie sa intelegem cuvintele cheie. Aici incepe toata magia, fiecare pagina/produs al unui site trebuie optimizata in functie de un cuvant cheie. Existand cateva reguli de bun simt cu privire la acest cuvant cheie. Cateva din aceste reguli sunt: acesta trebuie sa se regaseasca in URL-ul paginii, titlu si continutul textului. Aceasta ar fi o prezentare sumara a importantei unui cuvant cheie.
Am optimizat pagina. Acum ce? Va veni Google si imi va pune site-ul pe prima pagina? Nu, in nici un caz. De aceea SEO este impartit in doua mari categorii: SEO on page si SEO off page. In continuare va voi explica diferentele si de ce este SEO impartit in doua categorii.
CE ESTE SEO ON PAGE?
Chiar daca am explicat asta deja mai sus, SEO on page se refera la optimizarea paginilor conform unor reguli. Aceste modificari ale paginii pot fi modificari de text sau cod. Dar pentru a intelege despre ce este vorba mai jos este o scurta lista cu privire la ce este SEO on page:
- Optimizare text de pe fiecare pagina in functie de cuvantul cheie;
- Optimizare meta tag-uri pentru fiecare pagina in functie de cuvantul cheie;
- Optimizarea URL-urilor pentru fiecare pagina in functie de cuvantul cheie:
- Optimizarea imaginilor prezente pe pagini completand atributele „alt”.
Cam astea ar fi cele mai importante actiuni SEO on page.
CE ESTE SEO OFF PAGE?
SEO off page – dupa cum si suna – se refera la actiuni externe care sa afecteze pozitia site-ului tau. Google functioneaza pe baza unui sistem de recomandari. De exemplu, daca un site/blog mai vechi si de incredere decat site-ul tau trimite un link direct catre tine, atunci, Google va sti ca esti de incredere si va incerca sa te pozitioneze mai sus. Multi raspund intrebarii Ce este SEO off page? Cu un raspuns si mai ambiguu: link building.Care probabil ca nu are nici un sens pentru un incepator. Pentru inceput, un site are nevoie de confirmare umana pentru ca motoarele de incredere sa prinda incredere in el. Asadar, ce reprezinta? Exact ce inseamna, construire de link-uri. Cum facem asta? Aici e mai greu, dar cateva exemple pot fi:
- Comentarea pe blogurile preferate – aici iti poti trece numele, e-mail-ul si site-ul web pe langa comentariu;
- Inscrierea in directoare web serioase;
- Obtinerea link-urilor provenite din colaborari sau natural celor mai bune articole;
- Share a articolelor pe retelele de socializare.
Si sunt sigur ca va mai ganditi voi la cateva. Insa toate aceste actiuni pot fi de ajutor si foarte periculoase in acelasi timp. Asta pentru ca daca nu stiti exact in ce directoare web sa va inscrieti site-ul, acesta poate fi penalizat de Google. Iar o penalizare de la Google poate scoate site-ul tau de pe motorul de cautare pentru totdeauna.
De aceea, chiar daca ati inteles ce este SEO si pare usor la prima vedere, va recomandam sa nu va apucati de capul vostru sa aplicati reguli citite pe ici colo. Apelati tot timpul la o agentie de publicitate si web design care are experienta cu asa ceva. Astfel, puteti fi siguri ca site-ul dumneavoastra nu va fi nici cand penalizat de motoarele de cautare si va ajunge in prima pagina.